Video Guard-kameratorn säkrar byggprocessen på nytt landmärke
Korsa Rhen-Herne-kanalen en gång och Emscher två gånger: Detta är möjligt med ”Hoppa över Emscher” vid vattenkorset i Castrop-Rauxel. Den imponerande bron, som för närvarande byggs av Emschergenossenschaft, har ett unikt utseende. Det har därför potential att bli ett av de mest populära fotomotiven i regionen. Spektakulära projekt väcker dock uppmärksamhet redan under byggfasen – och ofta inte bara i positiv bemärkelse. Byggarbetsplatser utsätts gång på gång för skadegörelse eller tjuvar som manipulerar byggmaterial och maskiner. Ju mer iögonfallande byggprojektet är, desto större är attraktionen för åskådare. Områdena måste vara säkrade så att de inte kan ta sig in på området utan tillstånd och riskera sina egna liv. De ansvariga för projektet på Emscher förlitar sig därför på det intelligenta kamerasystemet Video Guard för att säkra platsen.
Ett av de mest spektakulära byggprojekten i Ruhrområdet har varit under uppförande vid Wasserkreuz i Castrop-Rauxel sedan april 2021. Den 450 meter långa gång- och cykelbron ”Sprung über die Emscher” förbinder ”Platz der Schichten” på kanalens östra strand med ”Brückenvorplatz West” på den västra stranden. I framtiden kommer den att omfatta de regionala cykelvägarna Emscher-Park-Radweg och Emscher-Weg och förbinda de två städerna Castrop-Rauxel och Recklinghausen. Den nya förbindelsen kommer att öka värdet på regionen avsevärt, särskilt på grund av den kraftiga ökningen av antalet fritidsturister. Det nya landmärket erbjuder förbipasserande många imponerande utsiktspunkter och inbjuder dem att dröja sig kvar med sittplatser.
Bron byggdes på uppdrag av Emschergenossenschaft. Planeringskonsortiet Schüßler-Plan, DKFS Architects och Smeets Landschaftsarchitekten vann en internationell realiseringstävling och tilldelades kontraktet för genomförandet i slutet av 2019. Byggandet av megaprojektet inleddes i april 2021. ARGE MCE / Bauunternehmung Gebr. Echterhoff GmbH & Co KG började med specialiserad grundläggningsteknik och konstruktion av betongformar, vilket säkerställde att bron hade en säker grund. Ett så viktigt byggprojekt drar alltid till sig stor uppmärksamhet. Tyvärr är tjuvar, vandaler och obehöriga gäster också intresserade av att manipulera byggarbetsplatsen och utsätter sig ofta för fara i processen. Därför krävdes omfattande åtgärder för säkerhetskonceptet för att hindra inkräktare från att ta sig in och inte äventyra byggprocessen.
Video Guard är en avskräckande faktor
Fyra kameratorn från Video Guard används i Castrop-Rauxel. De har skyddat platsen sedan juni 2022 och deras iögonfallande design med varningsbokstäver är i sig avskräckande. Den soldrivna versionen av säkerhetssystemet för byggarbetsplatser fungerar oberoende av elnätet. Energiförsörjningen sker genom solcellsmoduler och batteriteknik, som stöds av en miljövänlig bränslecell när det inte finns tillräckligt med solljus. Varje torn har två Starlight Dome-kameror. Med sin 180 graders betraktningsvinkel håller varje kamera ett stort område under uppsikt. Två högpresterande infraröda strålkastare garanterar optimal synlighet på natten, när stölder och skadegörelse är vanligare. Detta ljus är inte förnimbart för det mänskliga ögat. Brottslingar är därför inte förvarnade. Videomaterialet analyseras med hjälp av artificiell intelligens. Detta möjliggörs av algoritmer för neurala nätverk och självlärande videoanalys. Falsklarm är praktiskt taget omöjligt. Om programvaran upptäcker en inkräktare i lokalerna utlöses ett larm i kontrollcentralen, som är bemannad dygnet runt. Den utbildade säkerhetspersonalen analyserar och bedömer omedelbart situationen. Som ett första steg kan de vända sig direkt till obehöriga besökare via en högtalare på varje Video Guard och be dem lämna området – med en ljudtrycksnivå på upp till 120 decibel är denna åtgärd redan tillräckligt avskräckande i de flesta fall och leder till en reträtt. Om uppmaningen inte följs informerar säkerhetsexperterna till exempel den lokala polisen, som sedan tar itu med inkräktarna på ett målinriktat sätt. Detta innebär att byggprocessen inte äventyras av skador eller stulet byggmaterial. På så sätt bidrar kamerasystemet Video Guard till ökat skydd på byggarbetsplatsen och förhindrar störningar i byggprocessen orsakade av stöld och vandalism.
Driftsättningen av det nya landmärket i Ruhrområdet är planerad till sensommaren 2024.