Flexibel övervakning

22. september 2022

Nätoberoende skydd av solcellsparker med Video Guard

Produktionen av förnybara energikällor sker vanligtvis på avlägsna platser mitt i naturen och täcker stora områden. Solcellsparker består till exempel av ett stort antal solcellspaneler, som liksom växelriktare, kablar och verktyg är eftertraktat stöldgods. Experter rekommenderar att man vidtar särskilda säkerhetsåtgärder för att skydda systemen mot skador och stöld. Mot denna bakgrund erbjuder de mobila kamerasystemen från Video Guard ett skydd som är både flexibelt och effektivt.

Tyskland satsar alltmer på produktion av sol- och vindenergi. På grund av den stora yta som krävs för dessa anläggningar ligger de vanligtvis långt från stadskärnor mitt ute i naturen. Under dagen kan man höra hur växelriktarna surrar och på kvällen, när solen går ner, blir det tyst. Denna avskildhet gör de öppna ytorna särskilt attraktiva för organiserad brottslighet. Från små enheter som kabeltrummor till stora solcellspaneler – den ekonomiska skadan som orsakas av stölderna kan snabbt uppgå till femsiffriga belopp. Vanliga säkerhetsåtgärder som att anlita en säkerhetstjänst eller den klassiska inhägnaden med ett byggstängsel räcker ofta inte till. De öppna områdena i solparkerna är omfattande och kräver effektiv och modern övervakning.

Flexibelt och effektivt skydd
Kameratornen ”Video Guard Flex” och ”Video Guard Solar” är idealiska för bevakning av avlägsna områden som kraftledningar eller solcellsparker. Tack vare den förbrukningsoptimerade elektroniken kan Video Guard-system drivas utan nätström under flera veckor på sommaren. Utrustad med en bränslecell och solceller säkerställer den en miljövänlig, självförsörjande strömförsörjning. Det innebär att även långa helgdagar eller veckoslut kan överbryggas utan dyra dieselgeneratorer. Starlight Dome-kameran med sensorstyrt mörkerseende i Video Guard Flex-systemet har en flexibel betraktningsvinkel på 30 till 120 grader – så att området skyddas över hela linjen även i mörker. Video Guard Solar-systemet är utrustat med totalt två kameror som möjliggör en övervakningsradie på upp till 70 meter och har en betraktningsvinkel på upp till 180 grader. Så snart kameran har upptäckt en inkräktare utvärderar utbildade medarbetare i kontrollcentret bildmaterialet. Vid behov kan Video Guard-centralen via den aktiva högtalaren som är integrerad i kameratornet vända sig direkt till förövarna och be dem att lämna platsen. Om detta inte är tillräckligt avskräckande kommer polis eller säkerhetsvakter att tillkallas.

De mobila kameratornen ”Video Guard Flex” och ”Video Guard Solar” erbjuder skydd mot stöld och vandalism tack vare sin flexibla och mobila användning – även på avlägsna platser. Tack vare solcellssystemet och batteripaketet kan de även drivas oberoende av elnätet under en längre tid. Detta innebär att operatörer av solcellsparker är på den säkra sidan.

Videovakt i stadsdelen Überseestadt i Bremen
Tack vare batteripaket och solceller kan kameratornen från Video Guard (bild: Video Guard Solar) användas utan nätström under flera veckor på sommaren.