Bilhandlare under kameraövervakning

24. januari 2021

Video Guard Professional skyddar mot fordonsstöld

Stölder och inbrott sker regelbundet hos bilhandlare och i garage. Här kan tjuvarna göra stora vinster med hjulpar, diagnosutrustning och till och med kompletta fordon. Ett särskilt problem här är att en betydande del av försäljningsytan vanligtvis ligger i det fritt tillgängliga utomhusområdet. För att förhindra stöld och vandalism använder sig de ansvariga därför allt oftare av smart kameraövervakning. Systemet Video Guard Professional erbjuder ett effektivt allroundskydd i detta sammanhang.

Bilhandlare och verkstäder är ett populärt mål för tjuvar. På natten tar de sig obemärkt in i byggnaden via fönster eller rulljalusier och bryter sig in i kassaskåp eller stjäl fordonsdelar och teknisk utrustning. Brottslingar fokuserar också på de yttre områdena av bilhandlare: Här finns i regel en del av de nya och begagnade bilarna fritt tillgängliga för visning för intresserade. Tjuvar utnyttjar skickligt denna svaga punkt. Det är inte ovanligt att däck tas bort eller att registreringsskyltar stjäls. Med nycklarna från byggnaden kan inkräktarna även stjäla bilarna och köra ut dem från gården utan att hindras. Men även om fordonen i slutändan fortfarande står kvar på platsen, är skadorna ofta enorma. Förutom utebliven försäljning och materiella skador i tiotusental kan detta också leda till en imageförlust. Man får inte heller bortse från det arbete som krävs för att få ersättning från försäkringsbolaget.

Det finns en ökad risk för inbrott och stöld, särskilt på natten – när återförsäljaren eller verkstaden är övergiven. Detta kräver ett effektivt och heltäckande säkerhetskoncept som inte bara skyddar mot obehörigt intrång i byggnaden, utan även på fastigheten. Personalsäkerhetstjänster är vanligtvis förknippade med höga kostnader, som inte alltid är överkomliga för mindre företag. Videobaserade säkerhetslösningar som Video Guard Professional-systemet är ett lika effektivt men mer ekonomiskt alternativ. Med intelligent teknik ger den ett omfattande och sömlöst allroundskydd.

Kameratorn med tre ultra-lowlight-kameror
Systemet är intelligent utformat: Det gula kameratornet är det första som fångar blicken och har en avskräckande effekt. Tornen är utrustade med tre högupplösta ultra-lowlight-kameror. De täcker inte bara en stor yta, utan ger också ett komplett allroundskydd. Det optimala antalet enheter och deras placering bestäms utifrån förhållandena på plats. Video Guard Professional är utrustad med en infraröd belysningsenhet som lyser upp området på ett tillförlitligt sätt även på natten. Jämfört med konventionella system har infrarött ljus fördelen att det inte uppfattas av det mänskliga ögat. Det leder därför inte till en ljusare miljö, vilket kan vara en olägenhet för boende eller djur.

Personlig kontakt via larmcentral
Men om obehöriga personer kommer in i lokalen skickar kameratornet automatiskt och omedelbart en signal till larmcentralen. Den är alltid bemannad och har till uppgift att bedöma situationen och initiera nästa steg. I regel uppmanas oönskade personer först att lämna platsen via det integrerade högtalarsystemet på kameratornet. Denna åtgärd leder vanligtvis till önskad framgång. Om den personliga kontakten ignoreras meddelar larmcentralen polisen, som sedan vidtar åtgärder på plats.

Videovakt i stadsdelen Überseestadt i Bremen
Bilhandlarnas fritt tillgängliga försäljningsytor är ofta mål för kriminella som t.ex. monterar ned registreringsskyltar eller hjul på plats och stjäl hela bilar. Kamerabaserad övervakning ger mer säkerhet här.