Tillförlitligt skydd mot inbrott i byggcontainrar

24. januari 2021

Från hänglås till videoövervakning

Containrar fungerar som rekreationsrum på byggarbetsplatsen – och används i första hand för att lagra viktiga material och maskiner. Olika system används för att skydda dem mot inbrott och stöld. Professionella tjuvar avskräcks inte av enkla lås – tillförlitlig säkerhet ges av kamerateknik.

Från vibratorplattor, bygglasrar och borrmaskiner eller rörpressar till kapslipmaskiner: Redan under årets första veckor har polisanmälningarna om inbrott i containrar på byggarbetsplatser och stöld av verktyg duggat tätt. Gärningsmännen slog vanligtvis till på natten. Förutom besväret med att ersätta de ofta mycket värdefulla verktygen leder stölder vanligtvis till förseningar i byggnationen – eftersom arbetet inte kan fortsätta som planerat. Det är därför viktigt att skydda byggcontainrarna på ett effektivt sätt.

I princip bör containrar naturligtvis vara låsta. Ett enkelt hänglås kan dock lätt brytas upp med en bultsax. Med sin runda kropp är tallrikslås mindre utsatta här, men de är inte heller något hinder för professionella tjuvar. En stålbox som svetsats fast på containern och som innehåller själva låset ger ökad säkerhet. Det finns även högkvalitativa låsbyglar eller bygelås. En aspekt är dock inte bara skyddet av själva containern, utan även dess omedelbara omgivning. För om möjligheten att i lugn och ro kontrollera låssystemet och spionera på situationen på plats förhindras, är ett inbrott ännu mer osannolikt. Byggföretagen förlitar sig därför alltmer på kamerabaserad övervakning av containern. System som Video Guard Professional övertygar med byggplatsanpassad hårdvara, intelligent programvara och en uppkopplad larmcentral. Tornet med kamerorna och en integrerad högtalare är extremt robust. Det finns även en solcellsdriven version som fungerar oberoende av det lokala elnätet. Kamerorna registrerar området på ett tillförlitligt sätt även under mörka kvälls- och natttimmar. Programvaran rapporterar omedelbart eventuella intrång av obehöriga personer till den anslutna larmcentralen. Här arbetar erfarna medarbetare som bedömer bilderna och situationen och ingriper muntligt via högtalarna i tornet. Om detta inte är tillräckligt kommer polisen att tillkallas. I de flesta fall leder dock det direkta tillvägagångssättet redan till att de potentiella förövarna drar sig tillbaka – byggcontainern förblir stängd, material och verktyg finns på plats. Det innebär att du kan börja arbeta nästa morgon utan några obehagliga överraskningar.

Videovakt i stadsdelen Überseestadt i Bremen
Containrar på byggarbetsplatser fungerar som förvaringsutrymmen, rekreationsrum eller planeringskontor på plats. De måste skyddas mot inbrott.